10 tips voor een vakantie naar Lissabon

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en ligt aan de brede monding van de Taag, op korte afstand van de Atlantische Oceaan. Lissabon is de grootste stad van Portugal en is gebouwd op heuvels waardoor sommige wijken een redelijk niveauverschil kennen. Baixa Pombalina, de ‘benedenstad’, is het centrum van Lissabon. In dit historisch centrum van de stad vind je prachtige pleinen en historische bouwwerken afgewisseld met moderne architectuur. Verder beschikken de wijken Bairro Alto, Alfama en Belém over erg leuke bezienswaardigheden waardoor een bezoekje zeker de moeite waard is! Je vindt hier overigens ook Lissabon Airport, de grootste luchthaven van Portugal waar dagelijks tientallen vluchten landen.

Top 11 hotspots van Lissabon in Portugal

Heb je vliegtickets naar Lissabon geboekt? Dan wil je natuurlijk ook weten wat je hier allemaal kunt doen en kunt zien. Hieronder vind je onze top-11 met de leukste hotspots van Lissabon zodat jij je hier zeker niet hoeft te vervelen.

 

1. Torre de Bélem

De Torre de Bélem is een zeer populaire bezienswaardigheid in Lissabon die dateert uit 1515. De toren is gelegen in de wijk Belém maar oorspronkelijk lag hij op een zandbank in het midden van de Taag.

 

2. Aqueduto das Aguas Livres

Het Aqueduto das Aguas Livres stamt uit de 18e eeuw en was ruim twee eeuwen lang erg belangrijk voor Lissabon. Het Aquaduct vervoerde drinkwater naar de stad en maakte onderdeel uit van het waterleidingsysteem.

 

3. Jardim Botânico d’Ajuda

Jardim Botânico d’Ajuda is een zeer kleurrijke en rustgevende botanische tuin in Lissabon. Deze tuin is één van de oudste van Portugal en is in 1768 aangelegd voor het paleis van Ajuda.

 

4. Praça de Dom Pedro IV

Praça de Dom Pedro IV wordt in de volksmond ook wel Rossio genoemd en is één van de bekendste en drukste pleinen van Lissabon. Het plein dateert uit de 13e eeuw en werd vroeger onder andere gebruikt voor executies, stierengevechten, demonstraties en als ontmoetingsplek.

 

5. Basilica da Estrela

De Basilica da Estrela is met haar prachtige verschijning een opvallende bezienswaardigheid in Lissabon. De kerk is gebouwd in de tweede helft van de 18e eeuw en was de eerste kerk ter wereld die toegewijd was aan het heilige hart van Jezus.

 

6. Mosteiro dos Jerónimos

Het Mosteiro dos Jerónimos is een klooster in de wijk Bélem op de plek waar Vasco da Gama en zijn bemanning zich afzonderden om hun reis naar India voor te bereiden. Na de succesvolle ontdekkingsreis besloot koning Manuel om op deze plek een klooster te bouwen.

 

7. Praça dos Restauradores

Praça dos Restauradores is een plein in het centrum van Lissabon, dichtbij het Praça de Dom Pedro IV. Dit plein is het begin van de bekende Avenida da Liberdade. Deze 1,5 kilomter lange straat is de langste straat van de stad met veel dure autozaken en modewinkels.

 

8. Praça do Comércio

Praça do Comércio is een prachtig groot plein in het centrum van Lissabon gelegen aan de oever van de Taag. Het plein staat voornamelijk bekend vanwege het koninklijk paleis wat voor de aardbeving van 1755 op deze plek stond. Hierdoor wordt het plein ook wel Terreiro do Paço (Paleisplein) genoemd.

 

9. Palácio de São Bento

De Assembleia da Republica ofwel het Portugese parlement is gevestigd in Palácio de São Bento. Dit schitterende parlementsgebouw dateert van het eind van de 16e eeuw maar was tot 1834 een klooster.

 

10. Oceanário de Lisboa

In Parque das Nações, in het oosten van Lissabon, bevindt zich het enorme aquarium Oceanário de Lisboa. Dit aquarium ligt op een pier in de rivier de Taag en heeft wel wat weg van een vliegdekschip.

 

11. Jardim da Estrela

Jardim da Estrela is een prachtig stukje natuur tegenover de Basiclica da Estrela. Dit stukje groen in de drukke stad is erg geliefd onder zowel de toeristen als de lokale bevolking van Lissabon.