Culturele verschillen op de werkvloer

Als je in een ander land gaat werken, kan je diverse cultuurverschillen opmerken. Deze cultuurverschillen kunnen een belangrijke rol spelen op de werkvloer. Je moet er rekening mee houden om zo je collega’s en klanten van je product of dienst tevreden te houden. Wanneer mensen uit verschillende culturen samenkomen om te werken, kunnen er problemen ontstaan als gevolg van misverstanden en miscommunicatie. Hieronder staan enkele voorbeelden van culturele verschillen die van invloed kunnen zijn op de werkvloer.

Taalbarrières

Een van de grootste culturele verschillen op de werkvloer is de taalbarrière. Niet iedereen spreekt dezelfde taal en dit kan leiden tot misverstanden en verwarring. Het is belangrijk om te zorgen voor effectieve communicatie. Wellicht helpt het om vertalingen en tolken in te zetten. Hierdoor zorg je ervoor dat iedereen begrijpt wat er van hen verwacht wordt. 

Hiërarchie

De Hiërarchie op de werkvloer in een andere cultuur of land kan ook verschillen. In sommige culturen is het bijvoorbeeld normaal om hiërarchische structuren te volgen en de beslissingen van de baas te accepteren zonder tegenspraak. In andere culturen is er meer ruimte voor discussie en samenwerking bij het nemen van beslissingen. Het is belangrijk om deze verschillen te begrijpen en zeker ook te respecteren om zo een effectieve werkomgeving te creëren. 

Tijd en planning 

De perceptie van tijd en planning kan verschillen afhankelijk van de cultuur. Sommige culturen zijn strikter in hun planning en verwachten dat vergaderingen en deadlines strikt worden nageleefd. Terwijl andere culturen meer flexibiliteit en improvisatie toestaan. Het is belangrijk om te communiceren over verwachtingen met betrekking tot planning en tijd. Zo zorg je voor een gezamenlijke planning en doelstellingen. 

Communicatiestijlen

De communicatiestijlen kunnen sterk verschillen tussen culturen. Sommige culturen hebben een vrij directe communicatiestijl. Hierbij is het normaal om gedachten en gevoelens rechtstreeks uit te spreken. Terwijl andere culturen indirecte communicatiestijlen hebben en vermijden om ongemakkelijke of lastige onderwerpen aan te snijden. Het is belangrijk om te begrijpen hoe verschillende culturen communiceren en om te leren hoe effectief kunt communiceren met mensen uit verschillende culturen. 

Ervaring opdoen

Door te werken in het buitenland kan je zelf de culturele verschillen op de werkvloer ervaren. Dit kan in verschillende landen of bedrijven al gebeuren. Ga je bijvoorbeeld voor een bedrijf in het buitenland waar er Nederlands gesproken? Dan zullen de cultuurverschillen vast meevallen. Uiteindelijk leer je het meeste uit je eigen ervaring.