Kamperen met een vouwwagen in Strasbourg (Elzas)

Welkom in de Elzas. De Elzas is een 8280 km2 groot gebied in west Frankrijk, het ligt aan de grens van Duitsland en dit gebied is regelmatig van eigenaar gewisseld. De Elzas maakte eerst deel uit van het Heilige Roomse Rijk en kwam na de Dertigjarige oorlog in 1648 in Franse handen. In 1870 veroverde Duitsland het gebied weer waarna de Fransen het gebied weer kregen door middel van het ondertekenen van het verdrag van Versailles in 1919. Uiteindelijk veroverde nazi-Duitsland de Elzas weer in de tweede wereldoorlog en sinds 1944 is het grensgebied weer van de Fransen.

Als je in de Elzas kampeert kun je dus veel Duitse invloeden tegen komen. De officiële taal is Frans, maar er wordt veel Elzassisch gesproken. Het elzassisch is een dialect net als wij Nederlanders het Fries kennen. Verder komt de Duitse invloed ook terug in plaatsnamen zoals de hoofdstad Straatsburg en Metz. De huizen hebben veel kenmerken van zowel de Duitse als Franse architectuur. Verder kent de Elzas een aantal heerlijke gerechten zoals de Baeckeoffe, Choucroute en natuurlijk de Munster. Als je hier wilt kamperen zorg dan dat je deze heerlijke gerechten uit de lokale streek probeert. Je kunt natuurlijk niet ergens op vakantie gaan zonder van de lokale cultuur te genieten. Wacht niet langer en boek direct een kampeervakantie naar Strasbourg.

Het voordeel van een campingvakantie

Het is erg leuk om in de Elzas te kamperen, niet alleen vanwege de interessante Duitse invloeden, maar ook vanwege de mooie natuur. Een deel van de Rijn loopt door de Elzas waar erg leuke campings aan zitten waar je kan genieten van al het leven wat door de rivier wordt aangetrokken. In het westelijke deel van de Elzas kom je het berglandschap de Vogezen tegen. Dus als je van kamperen in de natuur houdt, kan je een groot aantal campings in de Elzas vinden waar jij je helemaal thuis voelt.

Natuur in de Elzas

Zoals eerder genoemd loopt de Rijn door de Elzas wat prachtige kampeerplaatsen oplevert, vooral in de lente kun je hier genieten van al het leven wat door de rivier wordt aangetrokken. Frisse lentegeuren, pasgeboren vogels en jonge konijntjes zullen je in deze periode helemaal weg laten smelten. Het is superleuk om niet te kiezen voor een standaard vakantiehuisjes maar om met eigen kampeerspullen te overnachten. Zo kun je kiezen voor een tent, caravan of bijvoorbeeld een vouwwagen.

Steden in de Elzas

Als je meer van shoppen en het stadsleven houdt zijn er natuurlijk ook genoeg steden te vinden in de Elzas. De hoofdstad Straatsburg is en goed voorbeeld, maar ook Wissembourg, Saverne, Mulhouse en vele andere steden zijn te bezoeken. Als u in de buurt van Strasbourg gaat kamperen is het aan te raden om deze stad te bezoeken. Er loopt een prachtige zijtak van de Rijn door de stad wat in 1988 tot werelderfgoed is verklaard. Er zijn meerdere musea te vinden zoals het museum van schone kunsten en Le Vaisseau. Verder zijn er ook theaters, concertzalen en operahuizen te vinden. Ideaal als je je tentje even zat bent.

Aanraders in de Elzas

Zoals eerder gezegd is het een aanrader om Strasbourg te bezoeken, maar als je op een camping zit die niet in de buurt van Strasbourg zit zijn alle andere steden ook prachtige bezienswaardigheden. Naast de strandliefhebber kan de kamperende wijndrinker in de Elzas ook erg genieten. Met heerlijk druiven zoals de Gewürztraminer en de Riesling kan de echte wijnproever zeker genieten. Rond de kerst zijn er ook tientallen kerstmarkten in de Elzas te vinden, dus mocht u de moed vinden om in de winter te kamperen, bezoek dan eens een kerstmarkt en geniet van honderden lichtjes, prachtige stalletjes en een heerlijk wijntje. Ook de prachtige Cathedraal Notre Dame de Strasbourg is een aanrader. Het is dat niet de Notre Dame in Parijs, maar hij is minstens even prachtig. U kunt natuurlijk ook Route des vins d’Alsace volgen, waardoor een prachtige omgeving rijdt en heerlijke wijnen kunt drinken, hoewel dit misschien niet zo goed samen gaat. Het Haut-Koenigsbourg kasteel is een prachtige burcht die zeker een hele mooie dag kan vullen. Het kasteel stamt uit de middeleeuwen en ligt in de buurt van Orschwiller. Dit kasteel heeft flink wat gevechten gezien zoals in de dertigjarige oorlog waar het kasteel 52 dagen door de zweden is belegerd.