De 5 mooiste rondreizen door Portugal

Portugal is een land waar zowel de avonturier als de Bourgondiër aan niets te kort komt. Het landschap heeft een sterk variërend karakter en heeft dan ook voor ieder wat wils. Mooie stranden, steden en natuur in overvloed.

Zon, zee en strand

Mocht je van plan zijn een leuke strandvakantie naar Portugal te boeken, raad ik het zuidelijke gebied Algarve aan. Deze prachtige regio is huis aan geweldige witte stranden, lange brede stranden en natuurlijk de verborgen paradijsjes tussen de steile kliffen. De meeste stranden zijn veilig om te zwemmen tenzij anders aangegeven, al is het wijs om de stroming goed in de gaten te houden. Doordat de Atlantische oceaan en de Middellandse zee hier samenkomen kunnen er verraderlijke  zeestromen ontstaan. Ook kan er op sommige plaatsen een groot verschil zitten in eb en vloed.

Zoek je iets avontuurlijks?

Heb je meer behoefte aan avontuur en wildernis is het Noorden van Portugal een aanrader. Je kan hier heerlijk wandelen door de vele natuurparken. De flora en fauna is uniek en uitgestrekt. Ook is het Noorden van Portugal minder toeristisch waardoor je meer proeft van de locale cultuur.

Natuurpark Parque Nacional da Peneda-Geres

Een aanrader is het Noordelijke natuurpark Parque Nacional da Peneda-Geres dichtbij de Spaanse grens. Dit grote natuurpark heeft een overvloed aan flora en fauna door de vele regenval. Al is dit geen minpunt, het gebied krijgt de meeste regenval van heel Portugal en is hierdoor vrijwel ongerept door het toerisme. Zo kan je hier nog heerlijk genieten van een authentieke sfeer met de bijhorende gastvrijheid.

Voor als je niet kan kiezen

Mocht je niet kunnen kiezen of wil jij de natuur in en je partner lekker aan het strand liggen, is er altijd de optie van een combinatiereis. Een rondreis door Portugal is zeker een aanrader. Het land heeft een goede infrastructuur en iedereen boven de 25 jaar kan een auto huren (indien in bezit van een rijbewijs). Zowel in het noorden als in het zuiden is de combinatie van strand en natuur mogelijk en mocht je echt alles willen ervaren past een stedentrip er ook wel tussen, anders is er altijd nog de volgende vakantie.

Rondreis 1: Klassieke Highlights van Portugal

Duur: 10 dagen

Begin: Lissabon

Route: Lissabon → Sintra → Porto → Coimbra → Évora

Beschrijving: Begin je reis in de hoofdstad Lissabon en spendeer daar 2-3 dagen. Verken de wijken Alfama en Bairro Alto, en mis de Belem toren en het Jeronimos Klooster niet. Reis vervolgens naar Sintra, een stad vol sprookjesachtige paleizen en kastelen zoals het Palácio da Pena. Daarna is Porto aan de beurt, bekend om de rivier de Douro, de Ribeira en uiteraard de portwijn. Na Porto ga je naar Coimbra, de stad van de studenten en het oude universiteitsgebouw. Sluit de reis af met Évora, een UNESCO-werelderfgoedstad in de Alentejo-regio, bekend om zijn goed bewaard gebleven middeleeuwse stadskern. Eventueel kan je het plaatsje Cascais ook nog bezoeken. Zie ook: 7 tips voor een bezoek aan Cascais in Portugal.

Rondreis 2: Natuur en Avontuur

Duur: 14 dagen

Begin: Faro

Route: Faro → Lagos → Sagres → Madeira → Azoren

Beschrijving: Begin in Faro en verken de prachtige Algarve-kustlijn. Reis daarna naar Lagos voor meer stranden en wateractiviteiten zoals snorkelen en duiken. Ga vervolgens naar het uiterste zuidwesten van Portugal, Sagres, voor een ongerept landschap en surfmogelijkheden. Vlieg daarna naar Madeira voor spectaculaire natuur en wandelingen. Eindig op de Azoren, een groep vulkanische eilanden met adembenemende landschappen.

Rondreis 3: Het Noorden

Duur: 7 dagen

Begin: Porto

Route: Porto → Braga → Guimarães → Douro-vallei → Viana do Castelo

Beschrijving: Begin in Porto en na een paar dagen van verkenning, ga je naar Braga, de stad van de aartsbisschoppen. Daarna bezoek je Guimarães, de ‘wieg’ van Portugal. Vervolg je route door de Douro-vallei met zijn wijnhuizen en prachtige landschappen. Sluit af in Viana do Castelo, een kuststad met een rijke maritieme geschiedenis.

Rondreis 4: Historische en Culturele Ervaring

Duur: 12 dagen

Begin: Lissabon

Route: Lissabon → Tomar → Batalha → Alcobaça → Óbidos → Nazaré

Beschrijving: Start in Lissabon en reis dan naar Tomar, de stad van de Tempeliers. Bezoek vervolgens het klooster van Batalha, een meesterwerk van de gotische architectuur. Daarna ga je naar Alcobaça voor een ander indrukwekkend klooster. Óbidos is de volgende stop, een charmante vestingstad. Sluit de reis af in Nazaré, een vissersdorp dat beroemd is geworden om zijn enorme golven.

Rondreis 5: De Verborgen Parels van het Zuiden

Duur: 10 dagen

Begin: Lissabon

Route: Lissabon → Setúbal → Troia → Comporta → Beja → Mértola

Beschrijving: Begin in Lissabon en ga naar Setúbal voor zijn mooie haven en verse vis. Neem de veerboot naar Troia, een schiereiland met prachtige stranden. Daarna bezoek je Comporta, een trendy strandbestemming. Verplaats je daarna naar Beja in de binnenlanden van Alentejo, bekend om zijn kasteel en Romeinse ruïnes. Eindig de reis in Mértola, een stad aan de oevers van de rivier de Guadiana met Moorse invloeden.